I september 2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling. Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen. Agenda 2030 är den mest ambitiösa planen för att skapa en hållbar utveckling som världen någonsin antagit. Världens ledare har lovat att uppnå de globala målen till år 2030. Alla länder har därmed tagit på sig ansvaret att skapa en mer rättvis, hållbar och bättre värld.
Regleringar via tex EUs Taxonomiförordning börjar gälla den 1 januari 2022, vilket innebär att svenska företag med 500 anställda ska redovisa sin andel gröna intäkter i årsredovisningen för 2022. I 2023 kommer nästa del av taxonomin att rullas ut, där aktiviteter klassificeras efter vilken påverkan de har på bland annat cirkulärt tänkande och biologisk mångfald. Taxonomin omfattar elva branscher som tillsammans står för ca 95% av de globala utsläppen och där ingår bla Finans- och försäkringsbranschen, Fastighetsbranschen och Bygg och anläggningsbranschen.
Många av de ledande försäkrings- och fastighetsbolagen i Norden och i Europa arbetar redan med frågan hur de kan nå koldioxidneutralitet i sin verksamhet och då bedömer vi att det krävs ett helt nytt sätt att tänka inom hur man hanterar sina större skadeområden som vatten och brand. Inom försäkringsbranschen har bolagen kommit långt inom motorskador och hittat lösningar för avgränsningar, återbruk (begagnade delar) eller andra lösningar via etablerade försäkringsvillkor och prejudikat.
Inom vattenskador är återbruksfaktorn ca 3-15% i de flesta skador. Det känns omodernt att i dag ha som angreppssätt att vid en mindre begränsad vattenskada ska allt rivas och slängas, tex, golv (ytskikt), golvkonstruktioner, gipsväggar etc, och därefter ersättas med nytt. Reddos ambition är att vara en katalysator för att möjliggöra ett skifte och kunna erbjuda lösningar, en möjlighet att kunna återbruka 85-100% vid en vattenskada och samtidigt kunna öka effektiviteten, sänka den totala skadekostnaden och öka kundnöjdheten.
Reddo har utvecklat ett informationsverktyg, ”Vår Hållbarhetskoll”, som varje fuktskadetekniker kommer att använda som en del i skaderapportering som fokuserar på hållbarhet, och den effekt vi uppnått vid en enskild skada. Detta ger försäkringsbolaget en möjlighet att summera sina framsteg per skada, per period och dess totala progress under året.
Reddos produkter och verktyg tillverkas i Sverige och ska vara miljövänliga och återvinningsbara, utan att sänka kravet på hög kvalitet, ergonomi och funktion. Våra produkter idag är primärt tillverkade av ABS plast och PA plast som är återvinningsbara, som Naturskyddsföreningen klassar som ofarliga plaster. Reddo har sin forskning och utveckling i Mollösund på Västkusten. Industridesign i Göteborg samt prototyping, konstruktion och tillverkning i Småland för att ha kontroll på hela utvecklings- och produktionskedjan.